Przygotowałem swoją listę poszukiwanych filmów. Lista jest prosta - tytuł i adres na imdb.com...
I tak się patrzę na tę listę i myślę sobie, że jeżeli raport poszukiwanych tytułów zawierał by tylko tytuły i jakieś dodatkowe techniczne narzędzia i informacje (przciski wyboru, liczniki głosów) to by to było jednak za mało.
BARDZO przydało by się, by przy wprowadzaniu filmu polem obowiązkowym było pole z adresem www na filmweb.pl
I żeby pod ten adres można było bez problemu skoczyć, klikając jakąś ikonkę w wierszu raportu. Po prostu, mając przed sobą listę z tytułami, można by NATYCHMIAST przeskoczyć do filmweba i przeczytać co to za film, jacy aktorzy grają, kto reżyserował, jakie ma opinie... Wg mnie było by to bardzo wygodne. A dla osoby wprowadzającej tytuł do bazy nie było by to aż tak bardzo pracochłonne.
Cóż - może ktoś powiedzieć, że nie wszystkie filmy są na filmwebie..... Pewnie ma rację.... Tylko, że skoro ten film jest aż tak szalenie "egzotyczny", że nawet nie ma go na filmwebie, to znaczy to również, że jest on na tyle egzotyczny, że nikt na niego nie zagłosuje, i tym bardziej żaden tłumacz go nie przetłumaczy. Więc nie ma co sobie zawracać takim filmem głowy. Patrzmy na temat tej bazy w sposób praktyczny i nie żądajmy cudów.
Od obiecywania cudów są inni
Problem pojawia się gdy ktoś będzie chciał dodać do bazy odcinek serialu. Poszczególne odcinki nie są wprowadzane na imdb i nie mają swoich unikalnych adresów www. Wydaje mi się, że przy wprowadzaniu tytułu (i numeru) odcinka mechanizm byłby identyczny, co przy wprowadzaniu napisów do odcinków. A tam podawanie adresu na imdb i filmwebie nie jest konieczne. Więc problemu nie ma!
PS - dlaczego tyle ludzi przegląda ten wątek a tak mało jest opinii - wygląda na to, że to tylko ja chcę stworzyć taką bazę