Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [Pytania] Ile trwa przygotowanie napisów i tłumaczenie tekstu?

Creatiff
14-12-2010, 01:39
Cześć. Na początku chciałbym się przywitać na forum. Jestem początkowym tłumaczem filmów i na razie robię to prywatnie we własnym zakresie, ale mam zamiar udostępnić w internecie to co już przetłumaczyłem (na razie jeszcze niewiele). Bo mam pytania z tym związane:

1.Ile średnio czasu zajmuje zaawansowanemu tłumaczowi i projektantowi napisów przygotowanie całości? Pytam się bo nie wiem czy mi przygotowanie napisów nie zajmuje zbyt długo. Staram się opracowywać to bardzo dokładnie i zajmuje mi to kilka dni jeśli chodzi o jeden film. Czy to długo?

2.Nieraz gdy coś tłumaczę to w filmie pojawiają się takie zwroty w języku angielskich, których NIC A NIC nie rozumiem, nawet gdy skorzystam ze słownika lub translatora google. Wtedy staram się ułożyć te słowa i dopasować to do sensu zdania. Czy to właściwe rozwiązanie? Oraz czy można liczyć ewentualnie na jakąś pomoc forumowiczów w ewentualnych poprawkach przed publikacją na necie?

3.Czy istnieją jakieś zagraniczne strony gdzie można pobrać napisy w języku angielskim? To ułatwia tłumaczenie, niż tłumaczyć ze słuchu i nie zrozumieć wszystkich dialogów.

Z góry dziękuję bardzo za poważne potraktowanie moich pytań i odpowiedzi (jeśli jakieś będą).
Dziękuję serdecznie.