PDA

Zobacz pełną wersję : Dość! Koniec! Precz z formatem TMPlayer!!!

leszek_b22
10-06-2010, 17:57
Mam serdecznie dość napisów w formacie TMPlayer!!!

Wszędzie w sieci, na forach, można spotkać opinie, że napisy w formacie TMPlayer są złe, nie dokładne, nie można ich prawidłowo zsynchronizować z filmem, a mimo to nasz serwis ciągle pozwala ten format dodawać.

Szukałem ostatnio napisów do filmu "Bruce Wszechmogący". Oczywiście - są napisy, ostatnie, najnowsze (domyślnie zakładam, że najlepsze), sprzed 3 lat. W formacie TMPlayer.

Nie tak dawno szukałem napisów do "Rambo - Pierwsza krew". Tu już autentycznie się zdziwiłem. Ktoś dodał nowe napisy 19.04.2010. Przecież to jakby wczoraj, i dodatkowo dumnie pisze w opisie, że to napisy do filmu w wersji 720p, że w rozdzielczości 1280 pikseli.... i proponuje nam pobrać te napisy. Oczywiście w formacie TMPlayer. Skusiło się na ten szmelc 77 ludzi.

Przykłady można mnożyć bez końca... Ktoś powie, że nie muszę pobierać napisów w tym formacie, że są inne. Nie zawsze jest to prawda, bo jest sporo napisów do filmów TYLKO w tym formacie. No i druga sprawa - po co wrzucać na nasz serwis "śmiecie"???

Napisów w tym formacie nie odtwarza w ogóle doskonały player GOM Player.
Błędnie odtwarza te napisy (dany wiersz wyświetla się bez przerwy, aż do pojawienia się kolejnego wiersza) doskonały odtwarzacz KMPlayer. Wiem, że niektóre odtwarzacze wyświetlają ten format w miarę poprawnie, ale ich nie używam, bo nie spełniają one innych moich wymagań. Napisy w formacie TMPlayer przerabiam więc na inny format (mDVD) lub szukam innych napisów.

Jeżeli próbuję przerobić napisy w formacie TMPlayer na format mDVD dopiero wtedy widać jakie problemy się pojawiają - szybkie dialogi wyświetlają się w tym samym czasie, albo długie teksty wyświetlają się bardzo krótko. Po prostu zaburzona jest całkowicie struktura czasowa dialogów, bo dokładność wyświetlania tekstu zachodzi z dokładnością JEDNEJ sekundy - a ileż czasu trzeba wyświetlać słowo "Nie" lub "Tak" - ale format TMPlayer MUSI na taki wiesz z jednym słowem przeznaczyć JEDNĄ sekundę....

Czy nie czas, by wreszcie dostosować nasz serwis do jakichś sensownych standardów i zablokować dodawanie napisów w tym formacie?

Co sądzą o mojej propozycji Administratorzy naszego serwisu?
Co sądzą zwyczajni "pobieracze"?
A co tłumacze?

Widzę i doceniam starania i walkę p. Szklarskiego by utrzymać nasz serwis przy życiu. Widać, że udaje mu się to doskonale. Chyba najwyższa pora, by nasz serwis nie tylko istniał, ale się również zmieniał na lepsze!

Marcinov
11-06-2010, 13:34
Jako użytkownik mówię: absolutna zgoda!!!

Oczywiście jest jeszcze druga strona medalu. Są tłumacze, którzy nie wiedzą jak dopasowywać napisy w przeznaczonych do tego programach lub po prostu im się nie chce albo nie mają na to czasu.

Często nowe tłumaczenia są w TMP.
Oczywiście sama zmiana formatu TMP na mdvd lub MPL2 niczego nie zmieni bez korekty synchronizacji, więc tu potrzebny byłby skrypt do analizy napisów.

Do tego nasuwa się pytanie: Co zrobić ze starymi napisami? Zostawić, wyrzucić z bazy czy może przerobić?

Ale sama idea blokady dodawania napisów w TMP wraz ze skryptem analizujądym napisy przyczyniłaby się do poprawy jakości napisów z czysto technicznego punktu widzenia.

leszek_b22
10-08-2010, 22:51
Cały czas w naszym serwisie pojawiają się napisy w idiotycznym formacie TMPlayer. Czy jest możliwe, aby Administratorzy serwisu wreszcie założyli blokadę na wprowadzanie napisów w tym formacie?

Oto przykład dla napisów 115955 dla filmu Istota (Splice) dodanych w dniu dzisiejszym:

00:06:30:Zgadzam się z wami w zupełności.
00:06:30:Ja to rozumiem.

00:17:45:Niemożliwe.|Zbyt wcześnie.
00:17:45:Co?

01:30:28:Musimy zawrócić, Clive.
01:30:28:Gavin!

Co można odczytać z napisów, gdy czas wyświetlania wynosi ZERO sekund!?

O innych liniach z tych napisów szkoda pisać, bywa tak, że jedno słowo wyświetla się 3 sekundy, za to długie zdanie zaledwie sekundę.

I najgorsze jest to, że te napisy dodał człowiek, który wprowadza napisy do naszego serwisu po raz pierwszy w życiu, i od razu robi to źle. A robi źle, bo nasz system na to pozwala, by wprowadzać byle co....

Tak dłużej być nie może. Proszę Panów Szklarskiego i Mellina o jakieś sensowne decyzje - albo nie robimy nic i grzęźniemy w tym bagienku, albo ZMUSIMY tłumaczy by nie wrzucali nam kiepskich technicznie tłumaczeń.

-----------
Treść tego postu przesyłam przez Skypa bezpośrednio do Panów Szklarskiego i Mellina licząc na poważne potraktowanie przez nich mojego wniosku i całego tego wątku umieszczonego na naszym forum w dziale Pomysłowy Dobromir.

Michał J. Mellin
10-08-2010, 23:59
Leszku powtórz: wdech, wydech. Tak 10 razy.

Jak już leszek_b22 się uspokoi, to możemy zacząć dyskusję :)

Wiadomo po co były napisy TMP i wiadomo czemu są słabe. Teraz pytanie, czemu ludzie wrzucają w takim formacie? Osobiście nie znam powodu by używać tego formatu i jestem skłonny przychylić się do propozycji zablokowania dodawania nowych napisów w tym formacie, jednak trzy głosy to za mało by wyłączyć funkcjonalność, jak by nie patrzeć, używaną przez część osób. Jutro będzie news, ankieta na ten temat. Zobaczymy, może znajdą się jacyś obrońcy tego formatu.

@Marcinov
Stare napisy pozostałyby bez zmiany, bo niby jak z automatu można dokonać poprawy synchronizacji? Nie da się wymyślić nic lepszego niż to, co jest obecnie dostępne w opcji "Więcej informacji" /pobierz jako ... . Kasować też nie warto, gdyż tłumaczenie zawarte w tych napisach może być całkiem dobre i "tylko" synchro trzeba dorobić. Natomiast selektywnego kasowania napisów ja się nie podejmę z powodu pernamentkego braku czasu. :p

leszek_b22
11-08-2010, 00:30
...to możemy zacząć dyskusję...

No nareszcie!!! Jak człek nie tupnie, nie wrzaśnie, nie trzaśnie drzwiami to nikt go nie chce słuchać!!!

Przecież przy formacie TMPlayer nie ma postawionego krzyża :rolleyes:, by tak go zaciekle bronić!!!

Może kiedyś był to dobry format, może był potrzebny... Kiedyś człek się w ogóle cieszył, że ma kasetę VHS, a na niej 10-tą kopię jakiegoś hitu. Ale dziś tak nie jest. Filmy mają po 8 - 10 GB "ciężaru", rozdzielczość wiadomo jaką, telewizory mają po 50 cali. Czas by jakość napisów również dopasować do dzisiejszych realiów.
Nie można stać w miejscu. Kto stoi ten się cofa! Taka jest prawda.

I nie sądzę, że trzeba robić ankietę "czy chcecie by było lepiej?". Ludzie często odpowiadają wtedy: "wolimy by było tak jak jest, bo tak jest fajnie i wygodnie". Ale tak właśnie kiedyś myślały małpy żrące banany - na szczęście banany się skończyły i małpy musiały zacząć MYŚLEĆ!!!!
I powstał Człowiek!!!

YaReX-2
11-08-2010, 23:58
Napisał leszek_b22:
Oto przykład dla napisów 115955 dla filmu Istota (Splice) dodanych w dniu dzisiejszym:

00:06:30:Zgadzam się z wami w zupełności.
00:06:30:Ja to rozumiem.

00:17:45:Niemożliwe.|Zbyt wcześnie.
00:17:45:Co?

01:30:28:Musimy zawrócić, Clive.
01:30:28:Gavin!

Powyższy przykład dokładnie ilustruje złe ułożenie napisów w filmie - powinny być tu koniecznie dialogi jak, np:
00:06:30:- Zgadzam się z wami w zupełności.|- Ja to rozumiem.

Przeważnie dzieje się tak z lenistwa, bo autorowi nie raczyło się porządnie wykonać czasówki i nieraz zdarzyło mi się poprawiać takie "kwiatki".
I zgodzę się z tobą leszek_b22, że zmiana formatu na inny niż TMP to problem z synchronizacją. Jednakże tworzenie nowych napisów w TMP jest o tyle łatwe, że pozwala na szybkie wskazanie czasu, kiedy się pojawiają - w starych filmach problem z długością kwestii raczej nie występuje, gdyż postacie nieustannie coś wypowiadają; no chyba, że jest plik z gotowymi czasówkami, pod które można zrobić tłumaczenie (PS. swoją drogą nie raz zdarzyły mi się przypadki, gdy oryginalny plik np. mDVD miał błędy w synchronizacji i zmuszony byłem przejść na TMP).
Co do kwestii o formatu TMP, czy go zaprzestać, czy też nie. Według mnie powinien być wspierany tylko i wyłącznie, jeśli napisy zostały zrobione należycie i bez "udziwnień" - zwłaszcza, aby zostały zatwierdzone przez drugą osobę, tudzież moderatora czy korektę.

Marcinov
12-08-2010, 19:48
@Marcinov
Stare napisy pozostałyby bez zmiany, bo niby jak z automatu można dokonać poprawy synchronizacji? :p

Miałem na myśli skrypt, który podczas dodawania analizowałby czy napisy w formacie TMP nie zostały wrzucone do Subedita i przekonwertowane na MDVD bez późniejszej poprawy synchronizacji, czyli o "rozdzieczości" 1 sekundowej.

coś takiego: (25 FPS)
{50}{75}- Dzień dobry.|- Dzień dobry.
....
{250}{300}- Kilogram mąki proszę.|- Wrocławskiej?

Przy takiej "rozdzielczości" skrypt blokowałby wgranie wypisując hasełko przerobione z TMP.

Co do starych - przyznaję rację.

Michał J. Mellin
13-08-2010, 12:42
Według mnie powinien być wspierany tylko i wyłącznie, jeśli napisy zostały zrobione należycie i bez "udziwnień" - zwłaszcza, aby zostały zatwierdzone przez drugą osobę, tudzież moderatora czy korektę.

Czy możesz doprecyzować powyższe zdanie i dopowiedzieć jak miałoby wyglądać ustalenie, czy napisy są po korekcie, czy z udziwnieniami?

skrypt, który podczas dodawania analizowałby czy napisy w formacie TMP nie zostały wrzucone do Subedita i przekonwertowane na MDVD bez późniejszej poprawy synchronizacji, czyli o "rozdzieczości" 1 sekundowej.
A to dałoby się zrobić :) bez problemu dla filmu majacego 25fps. Natomiast dla innych tych bardziej egzotycznych (23.97) to już nie będzie takie proste... ale do zrobienia. Właśnie wymyśliłem jak. :)

leszek_b22
15-08-2010, 23:10
Według mnie powinien być wspierany tylko i wyłącznie, jeśli napisy zostały zrobione należycie i bez "udziwnień".....
.... przez drugą osobę, tudzież moderatora czy korektę.

trala-la.... i siedział by jakiś "frajer" czyli ta "druga osoba" albo "moderator" i sprawdzał te wszystkie napisy pojawiające się każdego dnia w serwisie. To by chyba musiał być zatrudniony przez Pana Szklarskiego na 3/4 etatu i nic innego nie robić tylko sprawdzać czyjeś wypociny wrzucane do serwisu. Czy Ty sobie nie zdajesz sprawy, że to nie chodzi o jednostkowe, albo jednodniowe działanie, ale o ustawienie ZASAD obowiązujących tłumaczy i "dodawaczy".

Chodzi właśnie o to, by taki "Rodwajler" nie odpowiadał mi na słowa krytyki
( http://www.napisy.info/Detale.php?popup=1&id=115955 )
takimi słowami: "Zaledwie 3 linijki maja czas 0s, a ty się burzysz?? Znajdź sobie lepiej dopasowane napisy, albo sam je dopasuj i umieść a nie czekasz na gotowe!".
Chodzi o zmiany SYSTEMOWE w naszym serwisie:
OD DZIŚ NIE DODAJEMY S-Z-A-J-S-U.
A nie o to, by "ktoś-coś" poprawiał, zatwierdzał, akceptował, sprawdzał....
Bo niby kto by miał to robić????? Może Ty?????

Krzysztof J. Szklarski
16-08-2010, 12:57
Zgadzam się z Leszkiem, że są potrzebne w napisowym serwisie radykalne zmiany systemowe, które spowodują, że napisy będą coraz lepszej jakości i to nie tylko pod względem technicznym, ale także tłumaczeniowym. Niestety, nie mam czasu na to, aby wszystko ogarnąć, więc mam nadzieję (głęboko w to wierzę), że uda Wam się to wszystko osiągnąć bez mojego udziału. Szkoda, że to Wasze napisowe Forum takie martwe jest - ja, stary tetryk, na pewno go nie jestem w stanie ożywić, więc liczę na Was - młodszych znacznie ode mnie.

leszek_b22
19-08-2010, 10:35
Tak sobie przeglądam różności w serwisie NAPISY.info. Trafiłem przez przypadek na napisy do Przeminęło z wiatrem. Znalazłem tam ciekawe komentarze:
http://napisy.info/Detale.php?popup=1&id=89998

Muszę przyznać, że bardzo mi się spodobał ten:
"Rzadko krytykuję pracę innych, ale tym razem nie mogę się oprzeć (nie dotyczy to sindbaada, bo nie on je ripował, ale i nie poprawił)
Spędziłem nad synchronizacją tych napisów dzięsiątki godzin, i to tylko dlatego, że jakiś TOTALNY kretyn zripował napisy i zapisał je w formacie TimePlayer.
Krowy paść, mości panie Ripper, a nie napisy robić! "

Już trzy lata temu pojawiały się opinie o bezsensie używania napisów w formacie TMPlayer. I przez trzy lata nikt nie potrafił zadziałać w naszym serwisie na tyle skutecznie, by wreszcie zakończyć wsparcie dla tego poronionego w swojej idei formatu.

Więc ja proszę Pana Mellina i Pana Szklarskiego o wyłączenie z dniem dzisiejszym wsparcia dla tego formatu. Moja prośba jest również zgodna z demokratyczną wolą większości, uwidocznioną w ankiecie (http://napisy.info/forum/showthread.php?t=434) zbierającej głosy od ponad tygodnia w tej sprawie.

Krzysztof J. Szklarski
19-08-2010, 22:57
Pan Michał J. Mellin zapewnił mnie, że jutro, tj. 20 sierpnia zostanie wyłączona możliwość dodawania napisów w formacie tak przez Leszka ulubionym! ;) Uff :D

Michał J. Mellin
20-08-2010, 15:56
Jak zostało zapowiedziane, tak zostało zrobione. Format TMPlayer został zablokowany. Nie można już dodawać napisów w tym formacie. Aktualizacja napisów nie była modyfikowana, więc swoje napisy dodane w tym formacie można aktualizować, ale z biegiem czasu ta opcja umrze śmiercią naturalną.

leszek_b22
20-08-2010, 18:22
I bardzo dobrze. Myślę, że nasz serwis tylko na tym wszystkim zyska.

Czy można jeszcze prosić o małą poprawkę w opisie (czyli tutaj http://www.napisy.info/DodajNapisy.php#sciaga):

1. Przenieść cały akapit dotyczący opisu TMPlayer (czyli od słów: "TMPlayer - JUŻ NIE WSPIERAMY TEGO FORMATU") na sam koniec ściągawki, pod akapit MPL2.

2. Usunąć przy MikroDVD tekst: "Drugim formatem jest MicroDVD - znacznie bardziej precyzyjny. Daje nam możliwości synchronizacji..."
i wprowadzić po prostu: "Format MicroDVD daje możliwości synchronizacji..."

3 Przy MPL2 zamienić: "Ostatnim (i najmłodszym) formatem jest MPL2..."
na "Drugim formatem jest MPL2...."

Wydaje mi się, że tak by było bardziej sensownie - przecież teraz MikroDVD już nie jest jakimś "drugim formatem" ale głównym, podstawowym. To oczywiście drobiazgi... ale jakoś tak jest, że wielu ludziom (i mi też) błędy w takich drobiazgach mocno przeszkadzają.

Dziękuję za szybko wprowadzone zmiany.
:)

giaur500
26-08-2010, 13:50
Od siebie dodam, że najlepszym i najbardziej wszechstronnym formatem jest SubStation Alpha (ssa) i Advanced SubStation Alpha (ass) - w standardzie można zdefiniować m.in. formatowanie, pozycję na ekranie każdego dialogu, kolor i wiele innych rzeczy. Więcej tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/SubStation_Alpha

Michał J. Mellin
30-08-2010, 13:35
[QUOTE=leszek_b22;600]Czy można jeszcze prosić o małą poprawkę w opisie/QUOTE]

Dzięki za zwrócenie uwagi. Już zrobiłęm, sprawdź Leszku czy jest już ok.

@giaur500
Może kiedyś, kiedyś. Jak wiesz SSA jest bardzo skomplikowany (jeżeli chodzi o format napisów) i w dodatku nie wszystkie programy/filtry trzymają się ściśle specyfikacji. Zaimplementowanie SSA to nie jest zadanie na jeden wieczór. Zresztą (pomijając materiały z hard subami) nie jest to jakaś super potrzebna funkcjonalność... no chyba, że o czymś nie wiem? :)

leszek_b22
30-08-2010, 13:52
Dzięki za zwrócenie uwagi. Już zrobiłem, sprawdź Leszku czy jest już ok.

Fajnie - dziękuję. To niby drobiazgi, większość tłumaczy/dodawaczy tego nawet nie czyta, ale skoro ten opis jest, to powinien być napisany porządnie :)